text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

2090/56SiCr7 är ett fjäderstål vars huvudsaklig legeringstillsats är kisel. Kolhalten ligger kring 0,55% varför svalningshastigheten efter varmvalsning styrs så att hårdheten hålls låg för att underlätta kallformning och maskinbearbetning. Fjäderstål med kisel har i allmänhet sämre härdbarhet än de som baseras på krom, t ex 51CrV4 (SS 2230), så att värmebehandling till tillräckligt hög hållfasthet och hårdhet är möjlig för endast förhållandevis små dimensioner. I lämpliga dimensioner uppnår dock stålet så pass hög hållfasthet och hårdhet genom härdning och anlöpning att det kan fungera bra i andra applikationer än just fjädrar.

Materialet som lagerhålls av oss är plattstång med rund kant i varmvalsat utförande. I fråga om kemisk analys överensstämmer det helt med stål 56SiCr7 i SS-EN 10089. Den utgången SS-normen för detta stål är 2090. I SS-EN 10089 karaktäriseras det varmvalsat leveranstillståndet av tillägget ”+AR” efter stålets beteckning.

Anlöpning vid 450 - 500°C efter oljehärdning ger en hårdhet av 44 - 48 HRC som är lämplig för fjäderapplikationer. Önskas högre hårdhet kan anlöpningstemperaturen sänkas till 200 - 250°C.

Svetsning av 2090/56SiCr7 är inte att rekommendera.

Produktdetaljer
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Dagens datum Valt lev. datum Tillgängligt lev. datum