text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

Kallvalsade och varmvalsade plåtar av rostfritt stål lagerhålls som standard i bredder till och med 1500 mm. Ibland kan det dock vara fördelaktigt med bredare plåt varför EO stål lagerför ett program av såväl kallvalsad (ytutförande 2B) som varmvalsad (ytutförande 1D) plåt med bredd 2 000 mm. 

Det austenitiska rostfria stålet med beteckning 1.4404 innehåller förutom krom och nickel även ca 2% molybden.  Skillnaden mot 1.4301/1.4307 är förutom molybdenets närvaro högre nickelhalt. 1.4432 och 1.4436 har ännu högre molybdenhalt än 1.4404. Denna typ av rostfritt med högre nickel plus molybden kallas ofta (lite olyckligt) för syrafast men i verklighet motstår stålen angrepp endast i svaga syror. Hållfasthetsmässigt är samtliga av 1.4404, 1.4432 och 1.4436 ungefär likvärdiga med de lägre legerade stålsorterna 1.4301/1.4307. 

I form av plåt är samtliga stålsorter standardiserade i EN 10088-2. Kallvalsade plåttjocklekar t o m 8 mm och varmvalsade plåttjocklekar t o m 13,5 mm omfattas av denna standard. 

Tack vare molybdenet ihop med krom uppvisar samtliga av 1.4404, 1.4432 och 1.4436 god motstånd mot korrosion i svaga syror samt vatten som innehåller klorider om nu inte kloridhalten är för hög; ett exempel på en miljö där stålen fungerar bra är den salthaltiga atmosfären nära kusten. Materialen används också flitigt i utrustning för storkök samt storskalig produktion av livsmedel. 

I så gott som alla kallformningsmetoder uppvisar såväl kallvalsad som varmvalsad plåt av samtliga stålsorter mycket bra formbarhet som ofta är likvärdig motsvarande ordinära stål.  Dessutom är svetsbarheten utmärkt och svetsning av dessa austenitiska stål utgör sällan något problem.

Dokument (ladda ner)
  Teknisk data: Rostfritt stål
Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.