text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

KOMPAX är en förkortad benämning för komprimerad axel som i grund och botten är kalldragen rundstång i stålsort S355J2C +C. S355 är ett lågkolhaltigt konstruktionsstål med god svetsbarhet vilket innebär att stålet kan normalt svetsas utan förvärmning om inte detaljer är mycket stora. Högsta kolekvivalent ligger i intervallet 0,45 - 0,52% beroende på diameter. 

Stål S355 i kalldraget utförande (som betecknas via tillägget ”+C”) är standardiserat i SS-EN 10277 - 2. Den (utgången) SS-beteckningen är 2172. Den minsta tillåtna sträckgränsen för komprimerad axel i stål S355J2C varierar beroende på diameter över intervallet 490 - 375 MPa. Intervallet för brottgräns sänks med ökande diameter medan den minsta förlängningen som tillåtas vid dragprovning ökas något. Det finns ingen garanti för slagseghet. 

Diametertoleransen för S355J2C-stång i kalldraget utförande är god, nivå h9 enligt definitionen i ISO 286 - 2. Dessutom är rakheten betydligt bättre än för varmvalsad stång och pilhöjden är som mest 0,001 gånger stångens längd. 

Om applikationen kräver en slitstark yta går S355 att såväl sätthärda som nitrerhärda med goda resultat. Dessutom kan hållfastheten höjas genom härdning och anlöpning men då fordras tillräckligt snabb kylning (i vatten eller polymert kylmedel) vid härdning. 

Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.