text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

Sedan 2002 har SSAB marknadsfört Toolox® 44 som en plåtprodukt för verktygsapplikationer. Nu finns Toolox som rundstång med exakt samma förmånliga egenskaper som motsvarande produkt i form av plåt. Toolox lagerhålls i skalsvarvad utförande. 

Kännetecknande för Toolox 44 är att det levereras härdat och anlöpt till mycket hög hållfasthet och hårdhet. Typiska nivåer är 1 450 MPa för brottgräns och 440 HB för hårdhet. Kylning vid härdning har varit så pass effektiv att materialet i centrum av en stång har nästan samma hårdhet som i ytzonen. 

Trots den höga hållfastheten är stålet förhållandevis låglegerat vilket betyder att såväl skärbarhet som svetsbarhet är ändå ganska bra. Dessutom när hänsyn tas till den höga hårdheten uppvisar Toolox god slagseghet. 

Den höga hållfastheten av Toolox kan utnyttjas för att öka prestandan hos en konstruktion speciellt vad avser utmattningsmotståndet. Alternativt kan man sänka vikten med bibehållen prestanda. Goda utmattningsegenskaper främjas dessutom av stålets höga renhetsgrad, det vill säga låg halt av icke-metalliska inneslutningar, som uppnås tack vare noggrann processkontroll vid ståltillverkning. 

Toolox lämpar sig väl för ytbehandling genom nitrering som medför ett härdskikt med ännu högre hårdhet, låg friktion och viss beständighet mot korrosion. 

Produktdetaljer
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Dagens datum Valt lev. datum Tillgängligt lev. datum